+381 11 400 22 66 office@fiziovracar.com

myARP KONCEPT

myARP NEUROTERAPIJA

myARP koncept je najnovija tehnologija primenjena u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, potpuno je dominantna u oblasti sportske medicine jer izuzetno ubrzava rehabilitacioni proces i omogućava neuporedivo brži oporavak profesionalnih sportista i njihov povratak na teren.

myARP koncept se zasniva na primeni neuro impulsa te se čitava oblast naziva neuroterapija, a licencirani terapeuti se nazivaju neuroterapeutima. Fizio Vračar je jedina licencirana myARP klinika u regionu i deo je globalne mreže myARP klinika, a vlasnik i fizioterapeut Milan Ilić je deo myARP tima.

myARP koncept je oslonjen na principe biomehanike mišića koji su odgovorni za apsorpciju stresa koje sile nanose segmentu. U slučaju da određeni mišići ne obavljaju svoju funkciju, linije sila se prenose na zglob, ligament, tetivu ili drugi mišić, i tako nastaju tačke koje su pod visokim intezitetom sile. Kada ta sila postane veća od sile elastičnosti mišića, tetive, ligamenta, dolazi do povrede.

myARP KONCEPT REHABILITACIJE

 

Suština ARP koncepta je ta da su povrede i patološka stanja na lokomotornom aparatu samo posledica, a stvarni uzrok je na nekom drugom mestu. Na primer, upala Ahilove tetive je samo posledica, a uzrok je najverovatnije u slaboj i neistegnutoj zadnjoj loži. Ili, bol u leđima je posledica, a uzrok je u nefunkcionisanju mišića udisača oblikusa i sl.

Na početku rada sa ARP – om naš je zadatak da otkrijemo koji to mišići ne obavljaju svoju funkciju, tako što detektujemo hot-spot tačke, mesta u kojima je elektroprovodljivost mišića oštećena. Svaki mišić ima specifičnu hot-spot tačku.

U sledećoj fazi električnim impulsom koji je ekvivalentan impulsu koji mozak šalje u mišić, “raspalimo” mišić tj. maksimalno ga aktiviramo. U isto vreme iz mišića šaljemo impulse u mozak tako da mozak misli da taj mišić obavlja 500 pokreta u sekundi, za minut je to 30.000 pokreta, a za 10 minuta, koliko traje tretman, 300.000 pokreta. Za 10 terapeutskih seansi mišić učini 3.000.000 pokreta. Taj broj ponavljanja je dovoljan kako bi mozak automatizovao novi, tj. ispravni pokret. Time se težište sila koje dovode do povrede preusmerava na mišić koji ima mogućnost apsorpcije sila i omogućuje se segmentu ubrzana rehabilitacija.

ARP koncept se pokazao veoma delotvornim kod mladih sportista, gde brišemo kompezatorne pokrete, i učimo svaki mišić da obavlja svoju funkciju. Na taj način preveniramo nastanak povreda, a ako do povrede ipak dođe, skraćujemo period oporavka.

Kod aktivnih sportista može se znatno ubrzati rehabilitacioni proces. Jedan ciklus rada iznosi 10 tretmana koje se rade 2 puta dnevno, a kada je potrebno može i 3 puta na dan.

Šta je myARP koncept?

ARP neuroterapija je sistem vežbi koji koristi ARP talase i maksimalni aktivni obim pokreta da bi se ubrzali prirodni (biološki) procesi oporavka.

Na koji način radi myARP koncept?

Uzrok svih povreda je smanjena mogućnost određenog segmenta da apsorbuje silu. Jedini koji ispravno apsorbuje silu je zdrav mišić. Ako je mišić skraćen, povređen, atrofičan, on ne može da apsorbuje silu udarca, silu torzije ili istegnuća, i tada pomera linije sile na neki drugi deo tela. Taj drugi deo tela mogu biti kosti, ligamenti, tetive ili drugi mišići. I kao takav predstavlja slabu tačku u kojoj je velika verovatnoća da nastane povreda.

Primena ARP terapije isteže, relaksira, zagreva i jača mišić koji kao takav može da apsorbuje silu i prevenira povredu. ARP koriste sportisti da bi zagrejali mišić, istegli ga, ojačali ga, pre treninga i posle napora relaksirali ga i ostavili svežim.

ARP pored sportista koriste i rekreativci kao i oni koji imaju bilo kakav bol u mišićno – skeletnom sistemu, oni koji se pripremaju za neku ortopedsku operaciju, ili oni koji su imali operaciju a nisu se do kraja rešili bola i slabosti mišića.

ARP ubrzava oporavak i dejstvo drugih terapija, laserom, ultrazvučnim talasima, shockwave radijalnim talasima, i sl.

Gde se koristi myARP koncept?

ARP wave se koristi kod problema sa zglobovima, artritisa, artroze, kod tendinitisa i svih ostalih upalnih procesa. Koristi se u bržoj sanaciji preloma, kod bola u leđima, kod Multiple Skleroze, kod problema sa skakačkim kolenom kao i Osgood Shlatera, kod plantarnog fascitisa i svih vrsta akutnih povreda (kontuzije, distorzije, luksacije, rupture, itd.)

ARP se može koristiti pri lečenju problema sa temporomandibularnim zglobom i kad pacijent ima bol za koji ne zna odakle potiče.

Zašto se myARP koncept koristi u profesionalnom i rekreativnom sportu?

Korišćenje ARP – a u sportu prevenira nastajanje povreda, maksimalizuje fizičke mogućnosti sportista, stabilizuje labave zglobove, smanjuje neophodnost hirurških intervencija, povećava obim pokreta i eliminiše kompezatorne pokrete.

Kad se myARP ne koristi?

ARP se ne koristi kada pacijent ima ugrađen pejsmejker, kada je u pitanju trudnoća i u slučjevima krvarenja i sklonosti ka krvarenjima (bolesti krvi), kao i kod osoba koje pate od epilepsije.

  • REHABILITATION SPEED 95% 95%
  • PAIN REDUCTION 75% 75%
  • RECOVERY 100% 100%

POVRATAK FUNKCIJE MIŠIĆA

BRISANJE KOMPEZATORNIH POKRETA

UPISVANJE PRAVILNIH OBRAZACA POKRETA

Kad je reč o zdravlju onda je poverenje presudna stvar. Milan Ilić je neko kog znam godinama i ko je uvek bio tu za mene i kome verujem. Samim tim i Fizio Vračar je ustanova vredna poverenja.
Boško Janković

fudbaler