+381 11 400 22 66 office@fiziovracar.com

PNF

proprioceptivna neuromuskularna facilitacija

PNF TEHINKA REHABILITACIJE

U okviru ordinacije za rehabilitaciju Fizio Vračar i PNF sistem rehabilitacije se primenjuje u radu sa pacijentima. PNF obuhvata niz tehnika kojima se pomaže razvoj misićne snage i izdržljivosti, mobilnost i stabilnost zglobova, kao i motorna kontrola i koordinacija. A sve ove tehnike imaju za cilj poboljšanje ukupne funkcionalne sposobnosti pacijenta. PNF sistem vežbi je naročito pogodan kod ortopedskih i neuroloških pacijenata.

Zašto PNF?

PNF koncept je način razmišljanja, posmatranje, rad i pokret. U PNF konceptu pacijent i terapeut su povezani svim čulima. Terapeut vodi pacijenta, sledi i daje otpor njegovim pokretima i usklađen je sa pacijentom. Pomaže mu iz svih pravaca, u svim pozicijama, kako bi stimulisao najbolje reakcije tela pacijenta. U PNF konceptu terapeut stimuliše nervni sistem pacijenta.

PNF je bezbolna metoda. U njoj terapeut ne procenjuje šta pacijent ne može, već se fokusira na ono što može i radi na tome da se to razvija, sve u cilju povratka funkcije. Terapeut maksimalno sarađuje sa pacijentom, mora biti potpuno posvećen njemu i to stvara osecaj sigurnosti kod pacijenta. Reč je uvek o individulanom radu terapeuta sa pacijentom.

PNF – OSNOVNI PRINCIPI

IRADIJACIJA I DIJAGONALA

Osnovni elementi PNF tehnike su iradijacija i dijagonale. Iradijacija je neurofiziološka reakcija tela na stimulans. Ona je odgovor na stimulaciju našeg nervnog sistema. Dešava se svakodnevno kad god pokrenemo bilo koji deo tela. To je normalna reakcija centralnog nervnog sistema na pokret.

PNF koristi proprioceptivni sistem tela kako bi potpomagao ili inhibirao mišićnu kontrakciju. Mišići funkcionišu sinergetski kako bi izveli određeni pokret na pravilan način, iradijacijom i dijagonalom terapeut pomaže pacijentu da povrati pravilan kinetički lanac pokreta.

TEHNIKE PNF-a

Tehnike koje se koriste prilikom primene PNF kocepta su: ritmička inicijacija, obrt agonista, ponovno istezanje na početku pokreta, ponovno istezanje tokom pokreta, replikacija, drži-opusti, kontrahuj-opusti, dinamički obrt, stabilizirajući obrt, ritmička stabilizacija. U zavisnosti od problema, terapeut bira odgovarajuću tehniku. Pa tako, ako zglob nije dovoljno stabilan, koristi se tehnika stabilizirajući obrt i ritmička stabilizacija. Ako mišići nisu dovoljno snažni, terapeut može koristiti obrt agonista, dinamički obrt. Ako je mišić skraćen ili napet drži-opusti, kontrahuj-relaksiraj, itd.

Za PNF ne postoje kontraindikacije, može se koristiti bez obzira na pol, godine starosti, zanimanje, ali svoju primenu u najvećoj meri pronalazi u neurološkim i ortopedskim problemima i stanjima kod pacijanata.

Kada su povrede izvesnost posla kojim se baviš, poverenje u onog ko te leči je neprocenjivo. Milan Ilić je moj dugogodišnji prijatelj i neko kome verujem. Svaka ordinacija koju je vodio imala je uvek besprekorne terapeute i masaere. Fizio Vračar ni tu nije izuzetak.
ŽARKO ČABARKAPA

košarkaš i sportski direktor ABA lige