+381 11 400 22 66 office@fiziovracar.com

TECAR TERAPIJA

HUMANA TECAR TERAPIJA

Fizio Vračar, ordinacija ze fizikalnu terapiju i rehabiltaciju, svojim pacijentima omogućila je terapiju Tecar aparatom, poslednjom inovacijom u oblasti termooterapije. Tretamni Tecar aparatom kod pacijanat umanjuju bolna stanja neuporedivo brže no bilo koji drugi ultra zvučni aparati, i ubrzavaju prirodne biološke mehanizme zaceljivanja povreda, značajno skraćujući period potrebne rehabilitacije.

Terapija Tecar aparatom vrši se tako što se povređeno mesto tretira biokompatibilnom radijalnom energijom koja ubrzava metaboličke procese na ćelijskom nivou i povećava prirodnu energiju tkiva koje se tretira, stimulišući na taj način prirodne procese samozaceljivanja, kao i anti-inflamatorne procese.

Obučeni terapeuti za rad sa Tecar tehnologijom u Fizio Vračar ordinaciji za rehabilitaciju primenjuju ovaj vid rehabilitacije pacijentima kroz multidisciplinarni pristup, kombinujući sve neophodne metode i tehnike rehabilitacije, kako bi pacijenti u što kraćem periodu mogli da se vrate nesmetano svojim skadonevnim životnim aktivnostima.

Mehanizam delovanja Tecar terapije

Tecar terapija dejstvom radiofrekfencija prebacuje energiju kroz tkivo delujući, u zavisnosti od načina primene, na površinska tkiva i mišiće, ko i na dubinska tkiva, dublje smeštene mišiće u telu, tetive i kosti. Na ovaj način Tecar terapija stvara prijatnu i delotvornu terapiju čitavog tela. Pored rehabilitujućih efekata Tecar terapija deluje krajnje opuštajuće i umirujuće na pacijenta, činieći je veoma prijatnom i relaksirajućom rehabilitacionom metodom.

Triger tačke u cervikalnoj regiji

Zamor ili trauma mišića koji pružaju podršku vratu i ramenima su čest uzrok bola cervikalne miofascije. Nakon pregleda, terapeut locira hiper iritirajuću regiju ili ti triger point tačku koja je izvor bola. Upotrebom adekvatne Tecar terapije povećava se prokrvljenost prvo površinske regije bolnog mesta, a zatim se dubinski deluje i opušta se spazam koji je uzrok bola. Tecar terapija daje još bolje razultate kada se kombinuje sa drugim manuelnim metodama opuštanja triger point tačaka, masažom triger tačaka, dry needling metodom, koje su takođe na raspologanju pacijentima u Fizio Vračar ordinaciji za rehabilitaciju.

Bol u donjim leđima

Bol u donjim leđima najčešće je izazvan velikim zamorom paravertebralnih mišića lumbalnog dela kičme kao i zamorom velikih leđnih mišića. Terapija Tecar aparatom povećava prokrvljenost tretirane regije, kako površinski tako i dubinski. Kada se ova vrsta terapije ukombinuje sa adekvatim masažnim terapijskim metodama olakšanje kod akutnog bola u leđima, kao i kod hroničnog bola u leđima, je trenutno i dugotrajno.

Bol u vratu

Bol u vratu je nešto sa čim se susretne 4 od 5 osoba tokom svog života. Tecar terapija olakšava bol u vratu kroz proces miorelaksacije tokom kog se povećava prokrvljenost tretiranje regije i opuštaju trigerpoint tačke. Kada se ova terapija ukombinuje sa terpeutskim masažnim tehnikama, post izometriojskom relaksacijom i mišićnom aktivacijom terapijski učinak je daleko veći i delotvoriniji.

Bolno rame

Zamrznuto rame je izuzetno bolno stanje, koje limitira amplitudu pokreta ramene regije i tako utiče na svakodnevne aktivnosti osobe koja pati od ovog stanja. Nako prolaska akutne faze ovog sindroma, primana Tecar terapije je moguća. U početku terapijskog protokola Tecar terapije se primenjuje kako bi antinflamatorno delovala na tretiranu regiju i kako, umanjuje se zapaljenski proces i otok. Nakon toga, Tecar terapija se primanjuje tako da dalujući na okolne mišiće, koji su pre toga bili inhibirani ili pod zamorom tako što inhibirane pobuđuje, a one koji su bili pod pretranim naporom relaksira.

Tendinitis

Premor tetiva najčešće dovodi do njihovog delimičnog pucanja – ruptura. U slučaju tendinitisa, stvarju se mirkorupture na tkivu tetiva na koje telo reaguje tako što aktivira upalnu reakciju – prirodni proces samoreparacije oštećenog tkiva. Tekar terapija potpomaže ovaj proces, pospešuje ga i ubrzava, kako bi pacijent što pre mogao da se vrati u normalno stanje i svojim svakodnevnim aktivnostima.

Sindrom kerpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela se najčeće tretira operativno kako bi se olakšao nerv smešten u tunelu, a koji pritiskaju okolna tkiva. Tecar terapija nudi potpuno neinvazivno rešenje za ovaj problem. Rediijalna energija selektivno se fokusira na ligamente, ona opušta okolne mišiće i omogućava bezbolan i nehirurški način obnavljanja mobilnosti šake.

Gonartroza

Bol u kolenu (gonartrozi ili gonalgija) je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba. Tecar terapija ovde pomaže na dva načina. U kombinaciji sa masažom i istezanjem ona umanjuje bol i hipertonus okolnih mišića nastalih kao posledica artroze, ujedno i prvenira operaciju. Ukoliko nije moguće izbeći operaciju, Tecar terapija se koristi post operativno kako bi se ubrzao oporavak.

Uganuće skočnog zgloba

Otok u predelu skočnog zgloba dešava se kao posledica upalnog procesa nastalog zbog insuficijencije limfnog sistema. Ukoliko se on ne tretira u svojoj akutnoj fazi otok može postati fibrozan a bol koji nastaje kao posledica hroničan. Tekar terapija umenjuje otok svojim delovanjem, pospešuje revaskularizaciju povređenog segmenta i drenira ga. Odmah nakon prve terapije pacijent primećuje smanjenje bola i otoka. Nakon svega četiri terapije pacijent može ponovo da se u potunosti osloni na svoje stopalo. Tecar terapija je prepolovila vreme rehabilitacije kod uganuća skočnog zgloba.

Oporavak lista

Kao rezultat povećanje fizičke aktvnosti stvara se mlečna kiselina u mišićima. Ona ume da kristalizuje, ostane u mišićima i izazove bol koji može da traje po nekoliko dana. Tecar terapija momentalno umanjuje ovu vrstu bola. Može se koristiti istog momenta tokom trenažnog procesa ili odmah nakon.

Trigger tačke u mišićima kvadricepsa

Tecar terapija se koristi za opuštanje triger tačaka prenapetog mišića kvadricepsa. Tecar toplotom prvo opušta površinsku regiju kvadricepsa, a zatim i dubinski deluje na pojedinačne triger tačke ponaosob.

SMANJENJE OTOKA

Tecar terapija pomaže smanjivanju otoka omogućavajući bržu revaskularizaciju tkiva.

ANTI-INFLAMATORNI EFEKAT

Tecar terapija utiče na smanjenje zapaljenskih procesa ubrzavajući metaboličke procese na ćelijskom nivou.

APSORPCIJA TOXINA

Tecar terapija kada se primanjuje tokom trenažnog procesa ili neposredno nakon omogućava brži proces oporavka stimulišući limfni sistem i apsorpciju toksina iz tkiva.

PODRŠKA OPORAVKU

Tecar terapija potpomaže procese rehabilitacije na makroskopskom i ćelijskom nivou.

RELAKSACIJA MIŠIĆA

Tecar terapija prokrvljuje tkivo i ubrzava prirodne procese oporavka mišiča.

ANALGETSKI EFEKAT

Analgetski efekat Tecar terapije ogleda se u umanjenju bola tretiranog segmenta odmah nakon terapije.

Kad je reč o zdravlju onda je poverenje presudna stvar. Milan Ilić je neko kog znam godinama i ko je uvek bio tu za mene i kome verujem. Samim tim i Fizio Vračar je ustanova vredna poverenja.

Boško Janković

fudbaler

KONTAKT

FIZIO VRAČAR

LJUBOSTINJSKA BR.2
TEL. +381 11 400 22 66
MAIL. OFFICE@FIZIOVRACAR.COM