+381 11 400 22 66 office@fiziovracar.com

SHOCKWAVE THERAPY

NEINVAZIVNO REŠENJE ZA BOL

Savremena neinvazivna metoda rehabilitacije pacijenata radijalnim shockwave talasima od sada je dostupna svim pacijentima ordinacije za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju Fizio Vračar. Ukoliko imate problem bolnog ramena, teniskog lakta, bola u zadnjoj loži, problem skakačkog kolena ili upale Ahilove tetive, kao i problem koštanog zadebljanja, shockwave terapija će vam zasigurno pomoći.

Tehnologija terapeutskih shockwave radijalnih talasa korišćena je u medicinske svrhe još pre 20 godina, kao tretman za eleminisanje kamena u bubregu, bez povrede kože ili oštećivanja tkiva.

Neke od propratnih pojava koje su primećene primenom ove tehnologije, kao što su brže zaceljivanje kostiju i ubrzana regeneracija tkiva, dovele su do razvoja Shockwave aparata i terapije radijalnim talasima, koja se danas široko primenjuje u fizikalnoj medicini.

Jedinstveno je i neinvazivno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom. Potrebno vam je samo tri do četiri tretmana u nedeljnim intervalima, a terapijski period traje svega par minuta. U ambulanti za rehabilitaciju Fizio Vračar terapiju Shockwave aparatom rade terapeuti obučeni za rad ovom tehnologijom i vrstom terapije.

Kada se primenjuje shockwave terpija

Shockwave je akustični talas koji prenosi visoku energiju bolnom sportskom i fibroznom ili mioskeletnom tkivu sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Ova energija pospešuje lečenje, regeneraciju, i repatativni proces tkiva i mekog tkiva.

Shockwave aparat i terapija radijalnim talasima se koriste kod stanja kao što su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje, Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive.

Shockwave aparat se primenjuje i kod kalcifikacija u ligamentu, tetivi i mišiću. Koristi se i za stimulaciju mišićnih trigger tačaka, za regeneraciju mišićnog i vezivnog tkiva, kao i za terapiju akupresurom, i kod limfne drenaže. Odlične rezultate terpija shockwave radijalnim talasima dala je prilikom lečenja celulita i oblikovanja tela.

Efekti radijalne terapije shockwave talasima

Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena radijalne shockwave terpije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa.

Revaskularizacija

Radijalni shockwave talasi tokom terapije podstiču revaskularizaciju tretiranog tkiva, što dovodi do regeneracije.

Analgetski efekti – Ublažavanje i eliminacija bola

Shockwave terpaija umanjuje mišićnu tenziju i sprečava spazam. Hyperaemia je jedan od bazičnih efekata shocwave terpaije. Ona obezbeđuje bolje snabdevanje krvlju a samim tim i energijom hypertoničnih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primene shockwave tretmana oseća znatno smanjenje bola.

Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji potom inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primenom shockwave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

Ubrzavanje procesa rehabilitacije

Primenom shockwave terpije u znatnoj meri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje pre povrede.

Pospešivanje razvoja kolagena

Shockwave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura. Terapija shockwave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva.

Ubrzavanje metabolizma

Shockwave terapija ubrzava otklanjanje nociceptivnih metabolita, pospešuje oksigenaciju i snabdeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamine LA i drugih nadražljivih i štetnih materija.

Radijalni shockwave talasi deluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje shockwave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

Obnavljanje pokretljivosti

Uz pomoć terapije radijalnim shockwave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroplasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretnost tretiranog segmenta.

Eliminisanje ukočenosti

Schockwave može da pruži efekat masaže, čime se uspešno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent oseća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta.

Tretman celulita Shockwave akustičnim talasima

Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska za tretiranje dva najveća uzroka za pojavu celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće u donje slojeve dermisa.

FIZIO AESTHETICS
ANTICELULIT.

Posebnim pristupom u primeni Shockwave aparata, kroz terapiju akustičnim talasima (AWT) i u kombinaciji sa masažom, ordinacija Fizio Vračar prilagodila je metodu tretiranja problema celulita savremenoj ženi.
 

EFIKASAN & BRZ
Potpuno neinvazivna metoda lečenja problema celulita.
ELASTIČNA KOŽA
povećava elastičnost kože i do 3 meseca nakon tretmana.
DO 6 MESECI EFEKTA TERAPIJE
Efekti terapije shockwave akustičnim talasima traju oko 6 meseci.
Kad je reč o zdravlju onda je poverenje presudna stvar. Milan Ilić je neko kog znam godinama i ko je uvek bio tu za mene i kome verujem. Samim tim i Fizio Vračar je ustanova vredna poverenja.
Boško Janković

fudbaler