+381 11 400 22 66 office@fiziovracar.com

SPINALNA TRAKCIJA

DRUGAČIJI PRISTUP ISTEZANJU

Spinalna trakcija je mehanička procedura koja se primenjuje na određene delove kičmenog stuba, kao terapijska metoda.

Spinalna trakcija se radi uz pomoć aparata koji omogućava trakciju i mobilizaciju kičmenih pršljenova, skeletnih mišića i ligamenata.

Trakcijom se postiže separacija ili odvajanje pršljenova, nehirurška dekompresija kičmenog stuba, klizanje faseta, istezanje ligamentarnih struktura kičme, proširenje intervertebralnog foramena, istezanje paravertebralne muskulature.

Koristi se kod stanja:
Protruzije intervetrebralnog diska
Kompresije intervertebralnog diska

INTERMITENTNA TRAKCIJA

 

Postoji nekoliko različitih vidova spinalne trakcije, a u ordinaciji Fizio Vračar radimo intermitentnu trakciju, odnosno istezanje na svakih nekoliko sekundi. Ovaj vid trakcije primenjuje se na trakcionom stolu u položaju na leđima. Trakcija se vrši ritmično u kratkim vremenskim intervalima od 10 do 60 sekundi, trajanja od 10 do 30 minuta.

Ovaj vid trakcije je veoma pogodan, jer smenjivanjem istezanja i popuštanja u regularnim vremenskim intervalima sprečava ishemiju, smanjenu prokrvljenost istegnutih mekih tkiva i lakše se podnosi.

Kada su povrede izvesnost posla kojim se baviš, poverenje u onog ko te leči je neprocenjivo. Milan Ilić je moj dugogodišnji prijatelj i neko kome verujem. Svaka ordinacija koju je vodio imala je uvek besprekorne terapeute i masaere. Fizio Vračar ni tu nije izuzetak.
ŽARKO ČABARKAPA

košarkaš i sportski direktor ABA lige